Utfallet tom april – vad säger det om utfallet för helåret 2020?

Givet pandemin är förutsägelser om utfallet för år 2020 extremt osäkra. Datoras algoritm säger, med utfall tom april, att 2020 kommer att sluta ungefär som 2019. Men eftersom vi vet att antalet utbetalda dagar kommer att fortsätta att öka är det rimligt att göra en simulering.

Om månadsutfallen för maj-september skulle bli lika mycket högre som april 2020 blev jmf med april 2019 skulle det bli som bilden visar. De blå staplarna (12-månadersutfallen) ökar successivt och när vi kommit till september säger algoritmen att ökningen för helåret skulle bli knappt 5%. Om ökningstakten för månadsvärdena oktober-december avtar lär dessa +5% vara en rimlig bedömning av var 2020 kommer att landa.

Med hjälp av algoritmen kan man titta på var de olika länen troligen landar. För Stockholms del skulle det troligen handla om +7%, för Västra Götaland +6,6% och för Skåne knappt +4%.

Det finns också exempel som förefaller kunna visa en minskning. Dessa län är Blekinge, Kronoberg, Värmland och Västmanland.

Men förutsägelser man gör i denna situation är mycket osäkra. Datora får återkomma efterhand som nya utfall redovisas.

Återkomma får också Försäkringskassan. I sin senaste prognos (daterad 2020-05-04) redovisade man en trolig minskning av sjukskrivningsdagarna på nivån 4%. Fast då hade man inte tillgång till april-utfallet. Så nästa prognos (i juli?) lär göra en radikalt annorlunda bedömning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.